Dissabte, 5 de juliol a les 19'00 h.

Cada any hi haurà un subtema dins “Lloc i memòria”, de tal manera que el discurs expositiu es pot desglossar en diferents aspectes. El tema elegit per l'edició de 2014 és l'espai públic. L'espai públic possibilita l'intercanvi d'experiències, és on es crea la memòria col·lectiva. L'espai públic és la cafeteria, l'escola, el carrer... Les formes de viure l'espai públic han canviat des dels anys que es feia el passeig els diumenges horabaixa -una època en que estava mal vist que les dones entrassin als bars- fins als nostres dies. Un costum que s'està perdent és estar a la fresca els vespres d'estiu i fer tertúlia amb els veïnats. A Lloc i memòria aquest 2014 tornarem a recuperar l'espai públic i reflexionar sobre ell.


EL CARRER:

El carrer és el l'espai públic per excel·lència, en el carrer s'hi fa la vida pública, però les formes d'interacció de les persones amb aquest espai van canviant al llarg del temps, i antics costums s'han perdut o s'estan perdent. D'altra banda, també volíem donar visibilitat al perquè dels noms dels carrers. 

Noms de carrers: C/ Julià Panadès.

Julià Panadès va ser el metge del poble durant molts d'anys, dècades després de la seva mort la gent encara el recorda. El carrer on vivia duu el seu nom. El seu net qui, precisament, té el seu mateix nom -l'artista Julià Panadès- realitzarà una intervenció al mateix carrer. 

El passeig: C/ Morell

El carrer Morell no ha estat elegit pel seu nom, sinó que serà l'escenari de la performance que realitzarà Arantxa Boyero. El passeig abans era la principal forma d'oci. Els diumenges els saliners es mudaven i es passejaven de cap a cap de poble -passant precisament pel carrer Morell en una època en la que encara hi havia solars- tot l'horabaixa. 

Estar a la fresca

Els horabaixes i vespres d'estiu era costum treure les cadires al carrer i fer la vetllada amb els veïnats, fet que permetia crear vincles més estrets entre les persones. Encara hi ha gent que ho segueix fent, però passejant pel poble es veuen de cada vegada menys rotllades de gent a la fresca. No és estrany en un món en que les noves tecnologies han invadit i modificat tots els àmbits de la nostra vida, fent malbé l'autenticitat de les relacions.

La intervenció d'Uschi Burger-Precht ret un homenatge al fet d'estar a la fresca creant un pont entre el passat i el present.

 ELS BARS

Com dèiem a la presentació, en la nostra cultura la vida pública està estretament vinculada als bars. Acumuladors de memòria per al futur, contenidors de memòries passades, els bars són casa de tots. Més d'un grup els ha retut homenatge amb les seves cançons com Gabinete Caligari...

Bares, qué lugares

tan gratos para conversar

no hay como el calor del amor en un bar

 ...O El último de la fila:

 Barras de bar, vertederos de amor

Os enseñé mi trocito peor

Retales de mi vida 

Els bars i restaurants de ses Salines participen a “Lloc i memòria” de manera diversa. En alguns hi trobareu exposicions, ja siguin d'art o de materials que s'han trobat en relació a la seva història (per a més informació veure l'apartat “Llocs”). En la majoria d'ells hi trobareu un punt “lloc i memòria” per a que hi pogueu penjar els vostres records (“Fes memòria post-it”, apartat “Memòria”) i llegir els records que altres persones hagin pogut penjar.

Per altra banda, tots ells participen des del seu àmbit amb una oferta gastronòmica pensada expressament per aquest dia, de manera que faciliti als usuaris la visita als diferents espais de “Lloc i memòria” sense passar gana a un preu mòdic.